Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) tarafından Fraport TAV Antalya Havalimanı sponsorluğunda, kentin tarihi ve kültürel mirasıyla ön planda olması amacıyla başlatılan “Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir” projesi start aldı. Proje kapsamında Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali önünde Xanthos antik kentinden yurt dışına götürülen ve halen British Museum’da sergilenen “Nereidler Anıtı”nın replikası açıldı. Havalimanında her gün önünden binlerce yerli ve yabancı turistin geçtiği anıtın orjinalinin iadesi için ayrıca change.org’da imza kampanyası da başlatıldı.

Xanthos’tan götürülen ‘Nereidler Anıtı

Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali önündeki törene Vali Münir Karaloğlu, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Fraport TAV Antalya Havalimanı eş genel müdürleri Deniz Varol ve Bilgehan Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ projesi kapsamında terminale, halihazırda yurt dışında müzelerde sergilenmekte olan eserlerin fotoğraflarından oluşan bilgilendirme panoları yerleştirildi. Dış Hatlar 2 Terminali’nin önüne ise orijinali British Museum’da sergilenen geçmişte Xanthos’tan götürülen ‘Nereidler Anıtı’nın yarı ölçeğindeki replikası kuruldu. Nereidler Anıtı’nın yanına Prof. Dr. Nevzat Çevik’in hazırlamış olduğu ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ projesini anlatan broşürler ve ‘Nereidler Anıtı’nın yer aldığı kartpostallar yerleştirildi.

Kaçırılan eserlerin iadesi için

Antalya’ya ilk adımı atan farklı ülke vatandaşlarına mesaj vermeyi amaçladıklarını belirten Yeliz Gül Ege, “Bu proje ile turistler, kartpostallar üzerinde tanımlanan QR kodları tanıtarak dijital ortamda culturalheritages.org web sitesinden konu hakkında bilgi alabiliyor. Aynı zamanda change.org‘da başlatılan ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ imza kampanyasına yönlendirilerek, geçmişte Türkiye’den çıkarılarak yurt dışındaki müzelerde sergilenen tarihi eserlerin geri iadesi için çalışmalarımıza destek vermiş oluyor” dedi.

“Nereidler Anıtı”nın orjinali British Museum’da sergileniyor.

UNESCO ve Cenevre kuralları

Açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetten miras kalan bütün eserlere öncelikle sahip çıkmanın, onları koruyup gelecek nesle aktarabilmenin herkesin görevi olduğunu anlattı. Karaloğlu, yurt dışındaki tarihi eserlerin getirilmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Vali Karaloğlu şöyle konuştu; “Antalya tarihi eser bakımından bu kadar zengin olunca şehrin dışına çıkan tarihi eser sayısı da fazla oluyor. Maalesef bir şekilde dışarı çıkartılmış, biz başka bir kelime kullanmak istemiyoruz. Aslında onu ifade eden hukukta başka bir kelime var. Dostlarımızı da çok fazla üzmek istemiyoruz. Bu topraklardan izinsiz götürülmüş eserleri geri istiyoruz. Bu bizim hakkımız. UNESCO ve Cenevre kurallarına göre bu bizim hakkımız. Bunu istemek bu ülke topraklarında yaşayanlar olarak hakkımız, hakkımız olanı istiyoruz. Bizim olmayanı da istemiyoruz. Bizim olanların iade edilerek kendi topraklarında sergilenmesini istiyoruz. Bu eserlerin bulundukları ülkelerde sergilenmesi uluslararası hukuka aykırı. Dostlarımızdan da anlayış bekliyoruz. Amacımız onları üzmek değil, uluslararası hukukun gereğini birlikte yapalım diyoruz. Uluslararası hukuk ‘eserler doğdukları topraklarda sergilenmeli’ diyorsa el birliğiyle bunu yerine getirmeliyiz.”

Önceki yıllarda 7 eserin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle bulundukları ülkelerden alınarak Antalya’ya getirildiğini hatırlatan Karaloğlu, belirlenen 8 eser için de çalışma başlatıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Nereidler Anıtı’nın replikası önünde fotoğraf çektiren protokol, Dış Hatlar 2 Terminali gelen yolcu bölümünde yer alan, yurt dışındaki tarihi eserlerin fotoğraflarının bulunduğu alanı gezdi.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir