Otomobilsiz Kentler-2
|Kentleri otomobilsizleştirmeye yönelik çalışmalar dünyanın dört bir yanında artarak devam ederken bizde yine yatırımlar yol ve otomobil için oluyor. Ancak bunun farkına varıp yayalaştırma /otomobilsizleştirme projeleri de son yıllarda aklı başında kent politikası uygulamalarının başında geliyor…
(…) Toplum, gerek tek tek bireylerin gerekse de halkın bütününün sağlık ve refahı için çok önemlidir. Arabalar baskın ulaşım modeli haline geldiğinde toplumda görülen bir başka kayıp da kişisel etkileşimlerdir.
Yürüme faaliyetine imkan veren, toplu ulaşım kolaylığı ve halka açık alanların bol olduğu toplumlarda, etkileşim miktarı (özellikle tesadüfi karşılaşmalar), arabanın yaygın taşıma aracı olarak kabul edildiği, daha az tesadüfi karşılaşmanın olduğu toplumlarda asla erişilemeyecek olan genel bir toplumsal canlılığı vurguluyor.(*)
İşte bir örnek;
İspanya’nın Murcia kenti şehrin gelecekte trafik problemi ile karşılaşacağını bildiği için bu günden caydırıcı uygulamalara yönelmeye başlamış. Özellikle park sorunu ile baş etmek için arabaların sayısının azalması en etkin yol olarak tespit edilmiş. Arabasını satıp belgesini belediyeye getirene ömür boyu toplu ulaşım bileti veriyorlar.
Uygulama 2010 yılında gerçekleşmiştir.
(*) Belediyeler için sürdürülebilir Hareketlilik Rehberi- Macaristan Genç Yeşiller tarafından geliştirilmiştir.
Once bir yaya dostu olalim, daha sonra arabalarimizi satip ucretsiz halk kartlarimizi ediniriz. Ancak bunlardan once, toplum olarak, burnumuzdan gelinceye kadar tum tuketim evrelerinden olabildigince gecmemiz gerekiyor, sanirim. Yorum fazla sosyolojik oldu ama ne yapayim iste. Turkiye gercegi.