Plastiksiz Antalya

Plastiklerin dünya üzerindeki zararına ilişkin her geçen gün farklı bir rakamla tehlikenin boyutları ortaya konuyor. Bununla ilgili önlem alan şehirleri görüyoruz. Biz de masmavi cennet bir denizin kıyısındayız geçenlerde midesinden 80 kilo plastik çıkan ölü balinayı üzülerek okuduk. Burnundan kerpetenle pipet çıkarılan carettayı da unutmadık…

Biz ne yapıyoruz. Bir önlem var mı? Bir ara Muratpaşa belediyesinin plastik poşet kullanımını yasaklayan bir meclis kararı vardı onlarda karardan öteye geçemediler. Uygulayamadılar…

Peki Antalya ne zaman somut kararlar alacak. Mavi bayrakları kaybetmeye başladığımızda mı? Bizde dünya kamuoyunda haber olmaya başladığımızda mı?

O zamanda çalışma grupları, platformlar, çalıştaylar arama konferansları düzenlemeye başlarız….

Keşke Antalya’da bir kurumumuz “Plastiksiz Antalya” için farkındalık oluştursa bir eylem planı tasarlasa, kent sakinlerini yönlendirse ve hep birlikte uygulamaya başlasak. 

Geç kalmadan…

Avrupalı uzmanlar bizleri uyarmadan…

Plajlardan plastik toplama kampanyası çağrısı ile Twitter’dan poz vermeden…

Son günlerde Twitter’da ve Instagram’da karşımıza çıkan küçük detayları da paylaşalım.

Pet şişeler her yıl okyanuslara karışan plastik kirliliğinin önemli bir kalemini oluşturuyor. Her dakika yaklaşık bir milyon pet şişede içecek satılıyor. Pet şişeler olmadan da yaşayabiliriz. Kullanılan pet şişelerin geridönüşüm zincirine dahil edilmesi de son derece önemli. Norveç, ülkede kullanılan pet şişelerin %97’sini geri kazanarak geri dönüşümde ne kadar ileri gidebileceğini gösterdi. (Instagram:natgeotvturkiye)

Bir naylon poşetin ortalama kullanım ömrü 15 dakika. Sonrasında ya hemen, ya da çekmelerimizde aylar geçirdikten sonra, büyük olasılıkla okyanuslara karışan 9 milyon ton plastik atığa karışmak üzere atılıp gidiyor. Tüm dünyada her yıl yaklaşık bir trilyon naylon poşet kullanılıyor. Türkiye yıllık kişi başı naylon poşet kullanımını 2019’a kadar 90’a, 2025’te ise 40’a düşürmeyi planlıyor. Ortalama bir Danimarkalı yılda dört adet tek kullanımlık poşet tüketiyormuş. (Instagram: natgeomagazineturkiye)

İngiltere’deki marketlerde plastik torbaların ücretli olmasından sonra kullanım rakamı %86 oranında düşmüş. (Twitter: @Yesilekonomi)

ABD’de Seattle, Malibu ve Kaliforniya gibi bazı şehirler plastik pipetleri yasakladı. İngiltere Başbakanı Theresa May, plastik pipet satışını yasa dışı ilan etti. (Twitter: mmarketplacetr)

Amerikalılar her gün 500 milyon plastik pipeti çöpe atıyor, bu da kişi başı 1.5 adede karşılık geliyor.

Denize ulaşan plastikler, zaman içinde güneş ışığı ve dalgalar ile parçalanıp mikroplastik haline geliyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün 2015-2018 yılları arasında bir araştırmada Türkiye’nin Akdeniz sahillerinde deniz yüzeyinde kilometrekare başına 140 bine yakın mikroplastik parçacık olduğunu ortaya koydu. (Instagram: natgeomagazineturkiye)

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir