Antalya Büyükşehir Belediyesi kiralık e-scooter’lar için referanduma gider mi?

Orhan Çakmur yazdı.

 

Pazar günü Fransız haber ajansları dünyaya şu haberi geçti;

Paris, Avrupa’da meydana gelen bir dizi ölümcül kazanın ardından, elektrikli scooter’ların kiralanmasını yasaklayan dünyadaki ilk şehir oldu.

Paris Belediyesinin girişimiyle kent sakinleri, elektrikli scooter kiralama hizmetine “evet” veya “hayır” demek için oy kullandı. Resmi sonuçlara göre, kullanılan oyların neredeyse yüzde 90’ı pille çalışan cihazların yasaklanmasını destekledi.

Referandum, Fransa’nın başkentinde e-scooter’larda artan sayıda insanın yaralanmasının ve ölmesinin ardından geldi. Resmi rakamlara göre, şehrin seçmen kütüğündeki 1.3 milyon kişiden 103 bininden biraz fazlası seçimlere katıldı. Bunlardan 91 bin 300’den fazlası scooterlara karşı oy kullandı.

Paris, elektrikli araçları benimseyen ilk şehirlerden biriydi, ancak eleştirmenler, bunların yarardan çok zarara neden olduğunu savunuyor. Biniciler genellikle kask takmıyorlardı ve 12 yaşındaki çocuklar yasal olarak e-scooter kiralayabiliyordu. Park halindeki e-scooter gruplarının kaldırımları işgal ettiğine dair eleştiriler de vardı.

Ada ve Yağız’ı 17 yaşında bizden koparan trafik cinayetinin üzerinden neredeyse bir yıl (22 Ekim) geçmek üzere. Dershaneden çıkmış, halk otobüsü sefer sayısı az olduğu için beklemek istememiş ve elektrikli scooter kiralamışlardı. Portakal Çiçeği Bulvarı’nda kanal üzerindeki köprüden karşıya geçerken hız tutkunu bir cani, yaşamlarının baharındaki fidanlarımızı hayattan kopardı. Katil trafik magandası en üst sınırdan indirimsiz ceza aldı ve halen hapiste. Hiçbir ceza onları getirmeyecek, acımızı hafifletmeyecek. Ada ve Yağız hayatta olsalardı bu sene üniversite sınavına gireceklerdi. Belki de şu anda üniversiteyi kazanmış, arkadaşları, aileleriyle gelecek planları yapıyor olacaklardı. Basın kazanın ardından uzun süre elektrikli scooter kiralama hizmetlerini gündemde tuttu. Bu konuda kurallar, limitler, sınırlar konması talep edildi. Araya deprem ve seçim başta olmak üzere birçok konu girdi. Scooter firmalarının lobi gücünün de etkisi ile unutuldu gitti. Taki Paris Belediyesi’nin Pazar günü scooter kullanımını referanduma götürmesine kadar.

Antalya dünyada ilk olma fırsatını kaçırdı ama Türkiye’de öncü olabilir.

Antalya, Türkiye’de scooter sayısının en yoğun olduğu kentlerin başında geliyor. Kentin bütün caddeleri ve kaldırımları scooterdan geçilmiyor. Antalya’da bisiklet yollarının yetersiz oluşu düşünüldüğünde scooterlerın kuralsız dolaşımı, hem kullananlar hem de trafikteki sürücüler ve yayalar için büyük tehlike oluşturuyor.

Scooter firmalarının kentte rahatça dolaşabilmek için yerel yöneticilere yüksek paralar ödediği ileri sürülüyor.

Umarız bu scooter enflasyonun nedeni bu rant ilişkisi değildir.

Şimdi Antalya’daki yerel yöneticilere büyük bir görev düşüyor. Ya acilen, daha fazla kaza yaşanmadan belli kurallara bağlayacaksınız, ya da Paris’te olduğu gibi halkın referandumuna götüreceksiniz. Yoksa yaşanan her kazanın sorumlusu siz olacaksınız. Benden söylemesi.

Antalya’nın merkezi Cumhuriyet Meydanı’nda scooter kirliliği yaşanıyor. Scooterların gelişi güzel park edilmesi ve bu görüntüye yerel yöneticiler kayıtsız kalması halkın tepkisini çekiyor.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir