Siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara nedeniyle kaybetti
|Gazeteciler dikkat çekmek için genelde abartılı başlıklar kullanır. Ama bu başlık gerçek; Siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara nedeniyle kaybetti.
Akdeniz Üniversitesi Sigarayla Mücadele Kurulu 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün kullanımını azaltmak amacıyla her yıl Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanan 31 Mayıs günü paylaşılan mesajda sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığı, bu ölümlerin yaklaşık 600.000’inin sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olduğu, bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağının tahmin edildiği bilgilerine yer verildi.
Sigara kullanımının, en önemli önlenebilir ölüm nedeni ve toplum sağlığı konusunda üzerine en çok düşünülmesi gereken sorunların başında geldiğinin vurgulandığı mesajda “Sigara kullanan her 2 kişiden biri, sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her gün 14.000 kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara nedeniyle kaybetti.” gibi çarpıcı cümlelere yer verildi.
Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken mesajda “Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.” bilgilerine de yer verildi.
Mesajın son bölümünde “Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir hastalık olduğunu bilmeli ve biran önce size yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurmalı veya 171 ALO Sigarayı Bırakma Hattını aramalısınız. Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alarak kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapmayı ertelemeyiniz.” tavsiyesi yer aldı.