Sokak Piyanosu Antalya’ya Gelir mi?
|Uluslararası Antalya Piyano Festivali bu yıl 13. yılını dolduruyor. Türkiye’nin tek piyano festivali… Her yıl Antalyamız ile dünyaca ünlü sanatçıları bir araya getiriyor. Bu yıl da etkinlikleri zevkle takip edeceğiz…
Son yıllarda piyano ve şehir üzerine farklı bir etkinlik dünya kentlerinde hızla yayılmaya başladı. Street Pianos olarak adlandırılan bu etkinlikte kent sakinleri ile piyano’nun buluşması amaçlanıyor.
2008 yılında başlayan “Street Pianos” olarak adlandırılan etkinlik artık global bir ağa dönüştü. Gönül ister ki Türkiye’nin ilk ve tek piyano festivali bu ağa dahil olarak dünya’ya Antalyamızın ismini duyursun ve Antalya’nın turizmle sınırlı olmayan bir çevresi oluşsun…
“Street Pianos” İngiliz sanatçı Luke Jerram tarafından 2008 yılında oluşturulmuş bir dünya etkinliğidir. İlk önce Birmingham’da 15 piyano ile sokaklarda başlayan etknilik bugün dünya üzerinde 36 farklı şehirde 5 milyondan fazla katılımcı ve 700 piyano ile geniş kitlelere ulaşmaktadır.
Şehirlerde parklara, otobüs duraklarına, tren isitasyonlarına, feribotlara, kamu binalarına, caddelere, AVM’lere bırakılan ve üzerinde “Paly Me, I’m Yours” (Çal beni, seninim) sloganı yer alan renkli piyanolar ile halkın piyano çalması sağlanmaktadır.
Etknilik çerçevesinde bir çok sanatçı sıradan vatandaş görüntüsü ile gelip piyanoları çalarak halkla birlikte renkli görüntüler oluşturmaktadırlar. Örneğin Los Angeles etkinliğinde Los Angeles Oda Orkestrası şefi Jeffrey Kahane piyanoyu çalmıştı…
Etkinlik ağına katılan şehirler bu piyanoları kendi şehirlerindeki ulusal ve uluslararası diğer etkinliklerin içine de dahil etmeyi başarıyorlar. Barselona’nın Maria Canals uluslararası müzik yarışması kapsamında kenti bu piyanolar ile donatması, Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirlerin kent meydan ve caddelerini renkli piyanolar ile donatmaları örnek gösterilmektedir.
Antalya gibi Piyano Festivali olan bir şehrin bu ağda yer alması festivalin ve Antalya’mızın uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağı kesindir.
Belki biz de önümüzdeki yıllarda Düden Selalesinin sesi ile piyanonun sesini birlikte dinleyebiliriz…
Çok güzel bir öneri. Umarım organizatörler ve Belediye yetkilileri bunu dikkate alır.
Keşke olsa. Güzel bir öneri.