StreetArt Antalya Ne Zaman?
|Zamanında kent duvarlarının boyanması ile doğan grafiti diye bildiğimiz “kent suçu” bugün harika eserler sayesinde adeta bir sokak sanatına dönüştü. Eskiden arka sokaklarda, kent yetkililerine görünmeden icra edilen bu sanat bugün kent yöneticilerinin özel daveti ile genellikle ücreti karşılığı gerçekleşiyor.
Sokak sanatçısı Banksy, internette yaptığı çalışmalarının paylaşılması ile kısa sürede büyük bir üne kavuştu. Artık dünya metropolleri Banksy’nin kendi kentlerinde çalışmalar yapması için özel davetlerde, proje önerilerinde bulunuyorlar.
Banksy geçtiğimiz günlerde New York’taydı. Better Out Than In (Dışarıda olmak iyidir! ) isimli kamusal alanda sanat projesiyle New York’ta her gün yeni bir iş üretti. 31 gün boyunca, Ekim ayının sonuna kadar New York’un çeşitli yerlerinde yaptığı uygulamalarla New York’un bir çok noktasını dünyaya izlettirdi. Şu linkten bugüne kadar yapılmış üretimlere bakabilirsiniz.
Sao Paulo yine sokak sanatına ev sahipliği yapıyor. The Wallride Project ile Sao Paulo’nun duvarları, iki ayda bir davet edilen sokak sanatçılarının kendine ve mekana özgü üretimleriyle dolacak.
İstanbul’da geçen yıl yapılan Mural İstanbul ve Street Art İstanbul çalışmaları da Türkiye’den örnekleri teşkil ediyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi kültür ve sanat çalışmaları konusunda Akaydın Hoca döneminde oldukça başarılı işlere imza attı. Sokak sanatı için örnek teşkil edecek Nürnberg Kültür Günleri kapsamında boyanan AKM önü üst geçit ayakları, oradan geçen herkesin dikkatini çekiyor.
Malum Antalya’nın bir çok noktasında karşımıza çıkan harabe binaları, dünyada en çok turist ağırlayan şehirler sıralamasının dördüncülüğünde yer alan bir kente yakışmıyor. Keşke;
Antalya’nın da benzer sokak sanatı çalışmalarına ev sahipliği yapması ile harabe binalarımız şehir tuvallerine dönüşse…
Umarız Antalyamız da sokak sanatı için ev sahipliği yapar. İlk önerimiz yine Konyaaltı havuzundan miras kalan Konyaaltı Sahili’nde yer alan duvarın sokak sanatı için tuvale dönüştürülüp boyanması. Bu sayede sahile yakışmayan bir görüntü, önünde fotoğraf çektirilecek bir panoramaya dönüşebilir.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde şehirde kaybolduğumda rastladığım böylesi güzellikler oluyor. Graffitti dışında sokak sanatçılarının tasarım harikası boyamalarından bahsediyorum. Antalya, şehir olarak doğal cazibe merkezlerine, şehir kültürü cazibeleri eklemesi gerekiyor.
Bir müzik sokağı, bir sanat sokağı da olması gerektiği gibi. Harika bir konuya dikkat çekmişsiniz, tebrik ederim.
Geçtiğimiz pazar günü Şarampol alt geçit duvarı EXPO teması ile gençler tarafından boyandı. Umarız hepimizin imrendiği kent cazibeleri için bir ışık olur. Değerlendirmeniz için de ayrıca teşekkür ederiz.