“Teke” Antalya’nın Sembolü Olabilir Mi?
|
Antalya’nın sembolünün ne olması gerektiği yıllardır tartışılır. Kimi “Yivli Minare” der, kimine göre “portakal”dır. Her kafadan bir ses çıkar ama nedense, ortak bir sembolde karar kılınamaz. Antalyaspor’un armasında Yivli Minare vardır. Milyonlarca turisti, kentin girişinde portakal mı kavun mu olduğu belli olmayan cisimler karşılar. Antalya’nın resmi logosunda turuncu portakal yer alır. Dünyanın en çok turist çeken dördüncü kentinin sembolü yoktur.
Bu konuda umut verici bir haber kısa adı AKTOB olan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nden geldi. Turizmciler, geçmişte bölgenin “Teke Yöresi” olarak anılmasından yola çıkarak yöreye özgü dağ keçisini, kentin sembolü yapmak için çalışma başlatmışlar. Antalya’da yaşayan ünlü seramik sanatçısı Tufan Dağıstanlı’ya bir figür bile yaptırmışlar.
Dünyada tüm marka şehirlerin bir simgesi olduğunu belirten AKTOB Başkanı Sururi Çorbatır, ‘Teke’ figürünü Antalya’nın simgesi haline getirmeyi düşündüklerini söylemiş ve eklemiş; “Teke hem bu yörede yetişen bir hayvan, hem de cesaretin. Liderliğin, inatçılığın ve özgürlüğün simgesi.”
Dünyanın değişik ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de hayvan figürleri bazı kentlerin simgesi olarak kullanıyor. Örneğin Van ve Ankara kedisiyle, Denizli horozu ile anılıyor.
Kenya zebrası, Berlin ayısı, İspanya boğası, Avustralya kanguru ve kualası ile kendisini tanıtıyor.
Bakalım turizmcilerin çalışması, Antalya kamuoyu tarafından daha da önemlisi kenti yönetenler tarafından nasıl yorumlanacak.
Bekleyip görelim. Kim bilir belki de Antalyaspor birkaç sezon sonra “Keçi” figürünü kulübün logosu ve sembolü olarak kullanmaya başlar. “İnatçı keçiler” diye tribün grubu bile kurulur.
ilk defa bu konuda somut bir öneri gelmiş AKTOB’u kutlarım. Ayrıca keçi tasarımıda çok hoş olmuş Tufan Bey’i de kutlarım.
Sanatçının çalışması çok başarılı. Hediyelik eşya olarak da kullanılabilir, kentin işlek bir noktasına dev bir teke heykeli de konabilir. İyi kullanılırsa dünya çapında bir sembol olabilir. Markalaşma ve sembol bulma anlamında en somut çalışma. Umarız turizmciler bu konuda kararlı davranır.
Sıçan Adası’na 10 metre boyunda bir Teke hykeli konulursa ne güzel olur. Çok güzel bir tasarım. Antalya’ya özgü doğru dürüst bir hediyelik eşya yok. Bu tip çalışmaların sayısı artarsa tanıtıma olduğu kadar esnafa da katkısı olur. Bu arada memleketim videosu çok güzel olmuş. Hazırlayanları kutlarım.