Türkiye’nin En Küçük Camisi mi?
|Kaleiçinde Yat Limanına inerken Kırk merdiveni kullanırsanız hemen inişte karşınıza çıkar İskele Camisi. Adı İskele Camisi mi? Tam olarak onu da bilmiyoruz.
Tabelası yok. Kitabesi var ama ne yazıyor bilinmiyor…
Kim yapmış? Ne zaman yapmış? Bazilikadan mı çevrilmiş?
Hikayesi nedir diye internete bakınca hep aynı cümleler geliyor.
“Yat Limanı’nda, surun hemen altında bulunan küçük bir camidir.”
“Kayaların önünde bir su kaynağının üzerine ayaklı kemerler üzerine yapılmıştır. Ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.”
“Altı tane ayağı bulunan caminin girişi kuzeydoğuda ve merdivenlidir. Pramidal bir çatıya sahip caminin güney batı duvarı üzerinde bir yazıtı vardır. Minaresi kuzeybatıdadır. Kaleiçi restorasyon çalışmaları sırasında yeniden düzenlenmiştir.”
“Tam tarihi olarak nezaman inşa edildiği bilinmemekle beraber oniki ve onüçüncü yüzyıla kadar uzandığı söylenmektedir.”
“Tahmini olarak korsanlar döneminde limanda bazilika olarak kullanılan yapı müslümanların limanı almasından sonra camii’ye çevrildi.”
Bir sohbette duyduğumuz ise İskele Camisi’nin Türkiye’nin En Küçük Camisi olduğuydu.
Ancak bu bir duyumdu. Bunu da internette ararken Arkitera dergisinin hazırladığı Türkiye’nin en güzel 10 küçük camii listesine rastladık. Ne yazık ki listede İskele Camisi yer almamaktadır. Listeye dikkat edilirse küçük cami olarak listeye dahil olan camiler bizim İskele Camisi’nin neredeyse 50 katı büyüklüğünde olan camilerdir.
Hazır bu günlerde Kaleiçi’nde hummalı bir çalışma sürerken İskele Camisi gibi tarihi ve özelliği olduğuna inandığımız bu camiye’de tanıtıcı bir tabela konulsa, gelen yerli yabancı konuklar Türkiye’nin en küçük camisini bilerek resimleseler…