Türkiye’nin Yöresel Ürünler Şöleni Başladı
|Türkiye’nin yöresel ürünlerini tek bir çatı altında sergileyen ilk ve tek fuar olan YÖREX, Antalya Fuar Merkezi’nde 9’uncu kez kapılarını açtı. 28 Şubat’a kadar sürecek bu şöleni kaçırmayın.
Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” sloganıyla ilki 2010 yılında düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, bu yıl da coşkulu bir katılıma sahne oluyor. Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuara 72 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 485 kurum ve firma katılırken, kentler ürünlerini sergilemek için adeta birbirleriyle yarışıyor.
Akhisar Domat Zeytini’nden Erzincan Tulum Peyniri’ne, Manavgat Susamı’ndan Susurluk Ayranı’na, Maraş Tarhanası’ndan Arapgir Köhnü Üzümü’ne binlerce ürün hem damaklara hem gözlere hitap ediyor. Açılışta Antalya standında ücretsiz Antalya Piyazı, balkabağı dolması ve turunç reçeli ile portakal suyu ikram edildi.
Fuarın ilk günü, havada yağmur kokusu olmasına rağmen fuar merkezi tıklım tıklımdı. Antalyalılar’ın yanı sıra, yabancı turistler de gözümüze çarptı, sevindik. Hemen belirtelim fuara giriş ücretsiz. Antalya’nın çeşitli noktalarından otobüs seferleri düzenleniyor, YÖREX’in sosyal medya hesaplarından güzergahları takip edebilirsiniz.
UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
YÖREX fikrinin sahibi olan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bugünlerde değerlerimize sahip çıkmanın kıymetinin daha fazla anlaşıldığını belirterek, ”Özellikle ekonomik açıdan kazanmadan harcamanın, üretmeden tüketmenin maliyetlerini daha derinden hissediyoruz. Oysaki bizim millet olarak; üreten, tasarruf eden, paylaşan ve yardımlaşan bir karakterimiz bulunmaktadır. Bu karakterimizi ortaya koymak için ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ diyerek kıyıda köşede kalmış, unutulmaya yüz tutmuş bize ait olan yöresel ürünlerimize tüm kararlılığımızla sahip çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
YÖREX’i düzenlerken başından beri iki temel amaçları olduğunu belirten Çandır, “Bunlardan ilki, yöresel ürünlerimizin hakkını ve hukukunu koruyarak ticaretini artırmak ve yüksek katma değer yaratmalarını sağlamak; ikincisi ise yöresiyle eşsizleşen bu ürünlerimize ticari değer kazandırarak ulusal ve uluslararası pazarda yayılmasını sağlamaktı” dedi.
Çandır, 10 yıl önce yaklaşık 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısının bugünlerde 370’i geçtiğini, 400’ü aşkın ürünün de tescil beklediğini söyledi. Çandır “Yedi bölgemizde yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerle ilgili faaliyetlerimizi yıl boyuna yayılmış etkinliklerle devam edeceğiz. Yapmayı planladığımız diğer bir faaliyet de YÖREX’i ürün odaklı ihtisaslaştırmak olacaktır” ifadesini kullandı.
Beş gün sürecek fuar boyunca Türkiye’nin bütün yöresel ürünleri görücüye çıkacak. Fuarı 200 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Kaçırmayın.