Yerel Seçimler için Antalya Adaylarına Mardin Tüyoları
|Malum Mart ayı sonu yerel seçimler yapılacak. Yine Antalya için birbirinden değerli adaylar birbirinden değerli projeler ile lansmanlara başladılar.
Bu dönem adaylar biraz daha proje sayılarının fazlalığını öne çıkaracak gibi görünüyorlar. Tüm adaylara başarılar dileriz. Antalya için yapılacak tüm aklı selim projeleri canı gönülden destekliyoruz.
Malumlarınız 2018 yılı Eylül ayında Mardin Müzesinin daveti ile “Mardin Blog Buluşması” için Mardin’e gitmiştik. Çok şey öğrendiğimiz ve büyük keyfi aldığımız bu etkinlikten aklımızda kalan önemli bir bölümde “yerel yönetim ve yerel yöneticiler” kısmıydı.
Mardin’i gezerken bir çok nokta dikkatimizi fazlasıyla cezbetti. Kadim kent tarihten beri kentlilik ve kent yöneticiliği konusunda müthiş örnekler ortaya koymuş. Bunların bir çoğunu Müze Müdürü Nihat Bey’den detaylı olarak yerinde görerek öğrendik.
Tarihten gelen örneklerin haricinde bir de kentin bugününe dair örneklerde bizi şaşırttı. Türkiye’nin misafir odası Antalya’da olmayan uygulamaları yine imrenerek gözlemledik, deneyimledik.
Bu sefer istedik ki yine gözlemlerimizi paylaşalım hazır yerel seçimler geliyorken mevcut adaylar da bu örnekleri görsünler birbirinden kıymetli projelerine eklesinler veya seçildiklerinde Antalya için uygulasınlar.
Antalya’nın en büyük görsel kirliliğinin baş aktöründe tabelalar, totemler geliyor. Şehir içi, şehir dışı, ana cadde, ara cadde fark etmez herkes istediği büyüklükteki totemi, tabelayı istediği yere dikiyor. Binaların ön cepheleri tabelalar ile kaplanmaya devam ediyor. Daha önce yazdığımız blog yazıları aşağıda merak ederseniz okuyabilirsiniz.
Bizim dünya incimiz Kaleiçi gibi Mardin’in de “Eski Mardin”i var. Müthiş bir dokusu var. Dar sokaklarda taş evler, Abaralar… Araçlar pek giremediği için çöpleri toplayan görevli eşekler var. Ancak bizdeki gibi tabela kirliliği yok. Karar almışlar, uygulamışlar. Tek tip tabela uyguluyorlar. Görsel kirlilik oluşturmuyor. Uygulama herkes için geçerli. Kurumsal büyük markalar, bankalar bile dahil. Ona farklı buna farklı uygulamalara izin verilmemiş. Umarız benzer bir uygulamayı Kaleiçi için de uygulayan yerel yöneticilerimiz olur…
GERİ DÖNÜŞÜM KUMBARALARI
Geri dönüşüm bizde büyük sıkıntı. Atık pilleri, atık elektronik eşyaların nereye atılacağına dair sorsak çözümleri vardır ancak evden çıktıktan sonra nereye atacağımızı pek bilmiyoruz. Mardin’de büyük geri dönüşüm kumbaralarına rastlayınca şaşırdık. Darısı başımıza…
KAMULAŞTIRMA
Eski Mardin’in Mezopotamya manzarası müthiş. Akşam ovaya bakınca sanki denize bakıyor gibi hissediyorsunuz. Ama manzarayı bozan yapılarda ne yazık ki mevcut. Ancak çözümünü sağlamışlar. Kamulaştırma yapılmış, mülk sahipleri ile anlaşmışlar. Manzarayı bozan yapılar yıkılıyor. Darısı yıllardır Kaleiçi’nde dokuya uymadığı her seferde dile getirilen ancak varlığı yıllardır süregelen yapılarımızın başına…
ŞEHİR TANITIM MERKEZİ
Mardin’in ana caddesinde, merkezinde bir dükkanın üzerinde “Mardin Bilgi, Kültür ve Tanıtım Merkezi” diye bir tabela gördük ve hemen içeri daldık. Güler yüzlü görevli arkadaşlar bizlere kısa bir süre içerisinde Mardin’i harika bir şekilde anlattılar. Zeminde oluşturulan bölüm ile Mardin’in geçmişten günümüze tüm evreleri birer bölüm halinde hikayeleştirilmiş ve üzeri camla kaplanmış. Bastığımız yerlerin hikayesini dinleyerek yürüdük. Tabletler için ayrılmış bölümde ise elinize alacağınız tablet ve kulaklık ile kendi başınıza da Mardin’i keşfetme fırsatı bir kaç dilde size sunuluyor. Merkezin üst katı ise geleneksel Mardin Evi’nin bir bölümü olarak dizayn edilmiş ve yöresel kahve ile “hayalet şeker” eşliğinde yorgunluğunuzu atarken bu zengin kültürü keşfetmeye devam ediyorsunuz. Merkezdeki arkadaşlar ile sohbet etmeden Mardin’i gezmeye başlamayın. Haritalar, broşürler çok zengin içerik sunuyor. 13 milyon yabancı turisti ağırlayan Antalya için örnek alınması gereken bir proje. Darısı başımıza…
MARDİN AR
“Mardin Bilgi, Kültür ve Tanıtım Merkezi” içerisinde bize kartpostala benzeyen çok güzel fotoğrafların olduğu kartlar verdiler. İlk başta kartpostal zannettik. Ancak öğrendik ki Mardin AR diye bir akıllı telefon uygulamasıymış. Telefonu karta tuttuğunuzda görselle ilgili film telefonunuzun ekranında oynamaya başlıyor. Antalya’dan gelen bizler böyle teknoloji ile çalışan kent tanıtımına alışık olmadığımızı belirterek kartları alıp alamayacağımızı sorduk. Meğerse zaten her gelene hediye ediyorlarmış. Kartları izledik ve çok beğendik. Darısı başımıza…
Bu proje sadece yerel yönetici adaylarımız için değil, her fırsatta Antalya’nın tanıtımına yönelik bir web sitesi dahi olmadığını dile getiren Antalya’nın tanıtımı için çalışan yöneticiler için de güzel bir örnek olabilir. Mutlaka incelesinler…
YÖRESEL ÜRÜNLER
Turistik ve kültürel yapıların etrafında çakma ürün satan birini göremedik. Bir çok noktada yerel ürünler satılıyor. Sabun almadan dönmüyorsunuz. Biz alışverişimizi bir kadın kooperatifinin “ana caddede” bulunan mağazasından yaptık. Şahmaran motifli tülbentler, telkariler, tesbihler çeşit çeşit, boy boy… Bizim Kaleiçi gibi değil… Kültürel yapıların etrafında kadınlara el ürünlerini satmaları için tezgahlar hazırlanmış. Göz nuru, el işi ürünlere gönül rahatlığı ile kimse sizi rahatsız etmeden erişebiliyorsunuz. Yöresel ürünler ve ustalar yerel yönetimler tarafından destekleniyor. Örneğin Mardin Telkari ustası Süryani Suphi Usta “devlet desteklemese bu sanat biter” diyerek bize çeşitli anekdotlar anlattı…
KÜLTÜR KAFE
Kültür Kafe bir kafe ancak bir kafeden ötesi… Eski bir Mardin Evi’nin restorasyonu ile hayata dönmüş, Mardin’in instagram ve selfie noktası olmuş. Önündeki dar taş sokaktan geçenlerin selfie çekme çabalarından dolayı sokak çoğu zaman kitleniyor. Kafe çok güzel bir konseptte ancak bizim dikkatimizi çeken en önemli detay harika bitki şerbetleriydi. Menüde yer alan bir çok şerbeti daha önce hiç içmemiştik. Bu nedenle acaba tadı nasıldır? diye düşünmeye bile fırsat vermeden yaptıkları tadımlık sunumlar deneyim pazarlaması için çok başarılı bir uygulama olmuş. Aynı kafede Ertuğrul Özkök’te paylaşım yapıp Çeşme -Alaçatı değil Mardin Kültür Kafe demişti… Yerel yönetimler açısından incelenmesi gereken bir kafe… Darısı başımıza.
MARDİN MASA
Mardin Masa, Mardin’in belediyecilik hizmetlerinde sorun çözme noktası. Bizim belediyelerimizde de benzer masalar, merkezler mevcut. Yaptıkları işleri, hizmetleri kıyaslamayacağız ancak Mardin Masa görevlilerinin sadece giyimleri, iletişim kurma becerileri ve sıcaklıkları mutlak incelenmeli.
Vali/Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman’ın özverili çalışmaları bambaşka bir yerel yönetim vizyonu ortaya koyuyor. Sözün özü, Mardin’den alınacak çok örnek var. Seçilecek tüm başkan adaylarımıza tavsiyemiz ilk gezilerini Mardin’e yapsınlar ve bu vizyonu yerinde görsünler…
Bu çalışmaları gerçekleştiren tüm çalışanları da ayrıca tebrik ediyoruz.
Darısı başımıza…
Bizimkiler hep batıya avrupaya giderler “inceleme gezisine”… Gitmezler doğuya Mardin’e…