Yorgun Herkül, Antalya’nın sembolü olsun

Üst tarafı 40 yıl önce Perge Antik Kenti’nden kaçırıldıktan sonra, izine ABD’nin Boston Müzesi’nde rastlanan ve uzun uğraşlar sonucu, Başbakanlık uçağıyla ABD’den Türkiye’ye getirilerek Antalya Müzesi’ndeki alt yarısı ile birleştirilen “Yorgun Herakles” heykeli, Antalya’nın sembolü olmaya aday.

Heykelin trajik hikayesi, Antalya’yı bir anda medyada baş sıraya oturttu. Antalya Müzesi’nin “Lahitler bölümü”nde sergilenen Yorgun Herkül, müzede ziyaretçi patlamasına yol açtı. Binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin bu görkemli heykeli görmeye geldiği belirtiliyor.

Hazır bu kadar ilgi varken, Antalya’ya sembol arayan, yerel yöneticiler, STK’lar ve turizmciler bundan yararlanarak, Herakles’i vitrine çıkarabilirler.

Yurt dışında fuar maratonu başlıyor. Sıcağı sıcağına bu fırsat değerlendirilebilir. Dünyanın tanıdığı Herakles’in küçük heykelleri, hediyelik ürünler büyük ilgi çekecek hatta ciddi bir ticaret yaratacaktır.

Dip not;

Herakles heykelinin alt kısmını 1980 yılında Perge Antik Kenti’nden Prof. Dr. Jale İnan başkanlığındaki ekip tarafından bulunmuştu. 1990’larda gazeteci Özgen Acar, ABD’de bir sergide heykelin üst yarısını fark etti. Heykeli sergiye veren ABD’li çift üst yarı ile alt yarının ayrı olduğunu iddia etti. Ancak Jale İnan tarafından tam bir uygunluk sağladığı tespit edildi ve heykelin Türkiye’ye iadesi için çalışma başlatıldı.

Neden “Yorgun Herkül” deniyor?

Herakles Roma’daki ismiyle Herkül, mitolojide kuvvet tanrısı olarak anılıyor. Mitlere göre tanrısal bir kuvvete sahip olan Herakles, 18 yaşına geldiğinde Nemea ormanlarında yaşayan altın postlu aslanı öldürmekle görevlendirilir. Aslan, o sıralarda Nemea bölgesine dehşet ve terör saçmaktadır. Herakles, odun, ok ve bronz bir kılıç ile hayvanı öldürmeye çalışsa da başarılı olamamış, daha sonra aslan ile saatlerce güreştikten sonra kolları ile boğarak öldürmeyi başarmıştı. Heykelin kompozisyonunda da altın postlu aslanı öldüren Herakles, asasına dayanmış dinlenmektedir.

Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğlu Herakles’i, henüz 18 yaşındayken hiçbir silahın işlemediği Nemea ormanındaki aslanı, saatlerce güreştikten sonra elleriyle boğarak öldürdükten sonra asasına dayanmış dinlenirken anlatan ”Yorgun Herakles” heykeli MÖ 4. yüzyılda ünlü heykeltraş Lysippos tarafından bronzdan dökülerek yapıldı. Bu heykelin dünyadaki 60 replikasından biri ise bir Pergeli tarafından yaptırılarak, kente bağışlandı.

6 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir